Työvoimakustannusten rooli talouskasvussa

Suomessa pohditaan kuumeisesti keinoja talouskasvun aikaan saamiseksi, ja hieman kauhunkin sekaisin tuntein saamme seurata jo ennemminkin säännöksi kuin poikkeukseksi muodostuneita uutisia irtisanomisista. Muutama ajatus tiistai-illan ratoksi aiheesta.

Valtiovalta on jo päättänyt alentaa ensi vuoden alusta yritysveroprosentin 20:een, mutta toistaiseksi kansainvälisestikin varsin kilpailukykyinen uusi veroaste ei ole tuonut toivottua kehitystä markkinoille. Tätä kummasteltiin jossakin lehtiartikkelissakin, jossa nostettiin esiin muun muassa se, että yritykset samanaikaisesti siirtyvät Viroon, vaikka Viron yritysveroaste on 21, prosenttiyksikön korkeampi siis.

Tilastokeskuksen mukaan suomalaisen keskiansio vuonna 2011 oli 3 109 euroa. Tähän päälle työnantajalle tulevat maksettavaksi lakisääteiset sivukulut. Virossa minimipalkka on 320 euroa, 800 euroa kuussa ansaitseva saa paikallisesti arvioiden hyvää palkkaa. Virossa palkan sivukustannukset ovat Suomen vastaavia korkeammat; sosiaalikuluja maksetaan 33 % palkasta. Sivukulut huomioiden, samalla rahalla työllistää Virossa kolme (+) ihmistä Suomeen verrattuna.

Yritysveroa maksetaan yhtiön tuloksesta. Toisin sanoen yhtiön on täytynyt ensin onnistua tekemään tulosta, jota verottaa. Tuloksen muodostumiseen vaikuttaa muun muassa työvoimakustannukset. Alhaisesta veroasteesta ei toisin sanoen ole yritykselle mitään hyötyä, ellei se pysty tekemään tulosta viivan alle. Työ on Suomessa armottoman kallista. Niin kallista, että työstä saatava hyöty ei kompensoi siitä syntyviä kustannuksia.

Virossa toimii tuhansia suomalaisomisteisia yrityksiä, ja lisää perustetaan koko ajan. Se, että täällä verotetaan tulosta vasta, kun rahaa nostetaan (esimerkiksi) osinkojen muodossa yhtiöstä, on merkittävä yrityksen kasvua edistävä tekijä. Verotus ei voi itsessään olla keino yrittää tai saada yritys menestymään -menestystekijät lähtevät liiketoiminnan perusmatematiikasta, jota verotus täydentää. Näkisinkin, että verotuksen lisäksi vähintäänkin yhtä suuri syy siirtää liiketoiminta Viroon ovat alhaisemmat työvoimakustannukset.

Näihin tunnelmiin hämärtyvässä Tallinnan illassa,

Salla